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QUESTION PRESENTED: 
 
The Petitioner, a member-elect of the Cranston City Council, a municipal elected position, 
requests an advisory opinion regarding whether he is prohibited by the Code of Ethics from 
privately retaining the services of one or more consultants to conduct impact studies and 
related research for the Petitioner’s personal use when drafting various proposed municipal 
ordinances to be then submitted to the city council for its consideration.  
 
RESPONSE: 
 
It is the opinion of the Rhode Island Ethics Commission that the Petitioner, a member-elect 
of the Cranston City Council, a municipal elected position, is not prohibited by the Code 
of Ethics from privately retaining the services of one or more consultants to conduct impact 
studies and related research for the Petitioner’s personal use when drafting various 
proposed municipal ordinances to be then submitted to the city council for its 
consideration, consistent with the provisions set forth herein. 
 
The Petitioner was elected to serve as a member of the Cranston City Council on November 
5, 2024.  He is scheduled to be sworn in on January 7, 2025.  The Petitioner states that he 
would like to draft one or more municipal ordinances for consideration by the city council.  
He specifically identifies ordinances relating to the creation of a city housing court, 
homestead tax relief for homeowners, and tax relief for business owners.  The Petitioner 
explains that he would like to retain the services of one or more consultants to conduct 
impact studies and related research for the Petitioner’s personal use when drafting the 
ordinances.  He emphasizes that he would retain the services of the consultant(s) in his 
private capacity and pay for those services using his own personal funds.  It is in the context 
of these representations that the Petitioner seeks guidance from the Ethics Commission 
regarding whether he may do so. 
 
Under the Code of Ethics, a public official may not participate in any matter in which he 
has an interest, financial or otherwise, that is in substantial conflict with the proper 
discharge of his duties in the public interest.  R.I. Gen. Laws § 36-14-5(a).  A substantial 
conflict of interest exists if a public official has reason to believe or expect that he, any 
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person within his family, his business associate, or any business by which he is employed 
or which he represents will derive a direct monetary gain or suffer a direct monetary loss 
by reason of his official activity.  R.I. Gen. Laws § 36-14-7(a).  The Code of Ethics further 
prohibits a public official from using his public office, or confidential information received 
through his public office, to obtain financial gain for himself, his family member, his 
business associate, or any business by which he is employed or which he represents.  § 36-
14-5(d).  A “business associate” is defined as “a person joined together with another person 
to achieve a common financial objective.”  R.I. Gen. Laws § 36-14-2(3).  A “person” is 
defined as “an individual or a business entity.”  § 36-14-2(7).   
 
The Code of Ethics also prohibits a public official from representing himself, or any other 
person, before a municipal agency of which he is a member or for which he is the 
appointing authority.  § 36-14-5(e)(1) & (2); 520-RICR-00-00-1.1.4(A)(1)(c) & (2)(c) 
Representing Oneself or Others, Defined (36-14-5016) (Regulation 1.1.4).  A person 
represents himself or another person before an agency when he participates in the 
presentation of evidence or arguments before that agency for the purpose of influencing 
the judgment of that agency in his favor or in favor of another person.  § 36-14-2(12) & 
(13); Regulation 1.1.4(A)(1) & (2).  Under the Code of Ethics, a public official must also 
recuse from participation in a matter when his business associate, or a person authorized 
by his business associate, appears or presents evidence or arguments before the  public 
official’s municipal agency. 520-RICR-00-00-1.2.1(A)(2) & (3) Additional Circumstances 
Warranting Recusal (36-14-5002).  All notices of recusal must be filed consistent with the 
provisions of R.I. Gen. Laws § 36-14-6.  
 
Here, the Petitioner has asked whether the Code of Ethics prohibits him from engaging in 
conduct in his private capacity; specifically, retaining the services of one or more 
consultants to conduct impact studies and related research for the Petitioner’s personal use 
when drafting various proposed municipal ordinances which the Petitioner then intends to 
submit to the city council for its consideration.  It is the opinion of the Ethics Commission 
that the Code of Ethics does not prohibit this proposed private conduct.  However, the 
Petitioner is advised to remain aware that the relationship between him and any consultant 
whose services he retains will constitute a business associate relationship between them 
under the Code of Ethics, in which case the Petitioner must remain mindful of the 
prohibitions listed above.   
 
In determining whether a relationship between two parties constitutes an ongoing business 
association, the Ethics Commission examines the nature of the association and the scope 
of the business dealings between the parties and looks to, among other things, whether the 
parties are conducting ongoing business transactions, have outstanding accounts, or there 
exists an anticipated future relationship between them.  See, e.g., A.O. 2015-49 (opining 
that a zoning official who had done private electrical work for the Fort Adams Trust in the 
past, and who planned to bid on future work, was a business associate of the Trust); A.O. 
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2015-12 (opining that ongoing handyman work for a private individual, which was 
reasonably foreseeable to continue, constituted a business associate relationship). 
 
In past advisory opinions, the Ethics Commission has required a public official to recuse 
from consideration of a matter if the public official had an ongoing business relationship 
with an individual or entity appearing before his public body.  See, e.g., A.O. 2016-45 
(opining that a member of the Tiverton Planning Board was prohibited from participating 
in the planning board’s discussions and voting relative to a matter in which her business 
associate appeared as an expert witness, given that they had worked together professionally 
in the past on projects, often referred work and clients to each other, and would continue 
to refer work and clients to each other).   
 
Therefore, the Petitioner will be required by the Code of Ethics to recuse from participating 
in matters before the city council that involve or will directly financially impact a 
consultant he has hired in his private capacity.  Also, the Petitioner is prohibited from using 
his public office, or confidential information received through his public office, to obtain 
financial gain for his business associate.  Nor is the Petitioner permitted under the Code of 
Ethics to represent the interests of his business associate before the city council.  Further, 
the Petitioner will be required to recuse if a consultant he has hired, or an authorized 
representative of a consultant he has hired, appears before the city council to present 
evidence or argument, including in a matter unrelated to the work performed on behalf of 
the Petitioner.1  All notices of recusal must be filed with the Ethics Commission consistent 
with the provisions of R.I. Gen. Laws § 36-14-6.   

 
This advisory opinion cannot anticipate every possible situation in which a conflict of 
interest might arise and, thus, provides only general guidance as to the application of the 
Code of Ethics based upon the facts represented above.  The Petitioner is advised to remain 
vigilant about identifying potential conflicts of interest and to either recuse or seek further 
guidance from the Ethics Commission in the future as warranted.  
 
This Advisory Opinion is strictly limited to the facts stated herein and relates only to 
the application of the Rhode Island Code of Ethics.  Under the Code of Ethics, 
advisory opinions are based on the representations made by, or on behalf of, a public 
official or employee and are not adversarial or investigative proceedings.  Finally, this 
Commission offers no opinion on the effect that any other statute, regulation, 

 
1 The Petitioner would not be required to recuse himself if his business associate is before 
the city council during a period when public comment is allowed, to offer comment on a 
matter of general public interest, provided that all other members of the public have an 
equal opportunity to comment, and further provided that the business associate is not 
otherwise a party or participant, and has no personal financial interest, in the matter under 
discussion.  See 520-RICR-00-00-1.2.1(B)(2) Additional Circumstances Warranting 
Recusal (36-14-5002). 
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ordinance, constitutional provision, charter provision, or canon of professional ethics 
may have on this situation.   
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