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QUESTION PRESENTED: 
 
The Petitioner, a member of the Barrington School Committee, a municipal elected 
position, requests an advisory opinion regarding whether he is prohibited by the Code of 
Ethics from simultaneously serving as a volunteer assistant coach for the Barrington High 
School boys’ varsity lacrosse team. 
 
RESPONSE: 
 
It is the opinion of the Rhode Island Ethics Commission that the Petitioner, a member of 
the Barrington School Committee, a municipal elected position, is not prohibited by the 
Code of Ethics from simultaneously serving as a volunteer assistant coach for the 
Barrington High School boys’ varsity lacrosse team. 
 
The Petitioner is a member of the Barrington School Committee, having been elected to 
serve in that position in November 2024.  He represents that for the past 14 years, he has 
been deeply involved in the town’s youth lacrosse league, both as a coach and as the boys’ 
program director.  The Petitioner states that the former president of the league, with whom 
the Petitioner remains in touch, is now the head coach for the Barrington High School boys’ 
varsity lacrosse team.  The Petitioner further states that the head coach, who usually has 
two to three assistant coaches each year, has no one to assist him this year.  The Petitioner 
represents that, although the head coach receives compensation for his services in that 
capacity, there is no stipend or remuneration associated with the position of assistant coach 
for the boys’ varsity lacrosse team. 
 
The Petitioner states that the school committee does not advertise for the assistant coach 
position or participate in the selection of candidates to interview or in the final selection of 
an assistant coach or coaches; rather, the head coach finds people who are capable and 
willing to volunteer.  The Petitioner informs that the varsity boys’ lacrosse season begins 
in mid-March and runs through May.  He further informs that the team practices from 4:00 
p.m. until 5:30 p.m. every weekday, plus one weekend day, provided that no game is 
scheduled.  The Petitioner states that games are usually held twice per week on Mondays 
and Thursdays.  The Petitioner further states that he has informed the head coach that, 
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should the Petitioner become a volunteer assistant coach, in the event that a lacrosse game 
conflicts with a school committee meeting, usually held once or twice each month on a 
Thursday evening at 7:00 p.m., the Petitioner would be attending the school committee 
meeting and be unable to assist with the coaching that evening. 
 
The Petitioner represents that should any matters related to the boys’ varsity lacrosse team 
come before the school committee during his term, he would recuse himself from 
participation in the discussions and decision-making relating to such matters, or seek 
additional assistance from the Ethics Commission.  He cites by way of example the issue 
of the head coach’s salary.  It is under this set of facts that the Petitioner seeks guidance 
from the Ethics Commission regarding whether he is prohibited by the Code of Ethics from 
simultaneously serving as a member of the school committee and as a volunteer assistant 
coach for the boys’ varsity lacrosse team. 
 
Under the Code of Ethics, a municipal elected official or school committee member is 
prohibited from seeking or accepting employment in the same municipality in which that 
official serves, including services as an independent contractor or consultant, while serving 
in office and for a period of one year after leaving office.  520-RICR-00-00-1.5.4 Municipal 
Official Revolving Door (36-14-5014) (Commission Regulation 1.5.4).  Additionally, 
pursuant to 520-RICR-00-00-1.5.1 Employment from Own Board (36-14-5006) 
(Commission Regulation 1.5.1), no elected or appointed official may accept any 
appointment or election that requires approval by the body of which he is or was a member, 
to any position which carries with it any financial benefit or remuneration, until the 
expiration of one year after termination of his membership in or on such body. 
 
Notably, the receipt of compensation is a necessary element in the application of both 
Regulation 1.5.4 and Regulation 1.5.1.  See A.O. 2013-11 (opining that an elected member 
of the Pascoag Fire District Board of Commissioners could not seek or accept a position as 
a volunteer firefighter in the same district while holding office as a commissioner, and for 
one year after, because volunteer firefighters were paid for their services as independent 
contractors); A.O. 2004-36 (opining that a state employee who sat as a member of the 
Rhode Island Water Resources Board as the designee of the director of administration 
could not accept, if offered, employment in the position of general manager of the board).   
 
However, the Ethics Commission has permitted public officials to accept certain positions 
within their municipality, provided that the officials agreed to waive receipt of any 
financial benefit or remuneration and serve in a volunteer capacity.  For example, in 
Advisory Opinion 2018-7, the Ethics Commission opined that the chairperson of the West 
Warwick School Committee was not prohibited by the Code of Ethics from serving as a 
coach for the West Warwick High School girls’ basketball team, provided that he waived 
the receipt of any financial compensation and/or benefits and served in a volunteer 
capacity.  There, the petitioner expressly represented that neither he nor the school 
committee had participated in the job description development or the selection of the 
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candidates for the position, and that he would recuse from the school committee’s 
discussions and decision-making related to the ratification of his appointment to the 
position.  The Ethics Commission required that petitioner to also recuse from participating 
in any school committee discussions and decision-making relating to his position as a 
basketball coach.  See also A.O. 2003-65 (opining that a Chariho School Committee 
member could officiate at sporting events involving the Chariho schools, given his 
representation that he would waive the receipt of a stipend for his services from the school’s 
athletic department); A.O. 99-94 (opining that a member of the Coventry School 
Committee was not prohibited from accepting appointment to the position of head 
wrestling coach at the middle school, provided that he waived the receipt of compensation 
and benefits); A.O. 97-41 (opining that a member of the Warwick School Committee could 
apply for a coaching position in the Warwick School Department, given that he did not 
intend to accept compensation, benefits, or other financial remuneration for the position).  
 
As stated earlier, the receipt of compensation is a necessary element in the application of 
both Regulation 1.5.4 and Regulation 1.5.1.  Here, the Petitioner represents that there is no 
stipend or remuneration associated with the position of assistant coach for the boys’ varsity 
lacrosse team.  Also, the Petitioner states that the school committee does not advertise for 
the assistant coach position or participate in the selection of candidates to interview or in 
the final selection of an assistant coach or coaches; rather, the head coach finds people who 
are capable and willing to volunteer.  In the instant matter, there is no financial benefit or 
remuneration associated with the assistant coach position that the Petitioner would 
otherwise be required to waive.  Accordingly, based on the Petitioner’s representations, the 
applicable provisions of the Code of Ethics, and consistent with prior advisory opinions 
issued, it is the opinion of the Ethics Commission that the Code of Ethics does not prohibit 
the Petitioner, a member of the school committee, from simultaneously serving as a 
volunteer assistant coach for the varsity lacrosse team.  Also, the Petitioner may or may 
not be required to recuse from participating in school committee discussions and decision-
making relating to the boys’ lacrosse team, depending upon the nature of the matter that is 
pending.  The Petitioner is encouraged to seek further guidance from the Ethics 
Commission if and when a matter involving the boys’ lacrosse team is before the school 
committee. 
 
This Advisory Opinion is strictly limited to the facts stated herein and relates only to 
the application of the Rhode Island Code of Ethics.  Under the Code of Ethics, 
advisory opinions are based on the representations made by, or on behalf of, a public 
official or employee and are not adversarial or investigative proceedings.  Finally, this 
Commission offers no opinion on the effect that any other statute, regulation, 
ordinance, constitutional provision, charter provision, or canon of professional ethics 
may have on this situation.   
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